AZ

Nə qatıq, nə pendir: Ən sağlam süd məhsulu açıqlandı

Getdikcə daha çox insan daha çox proteinlə zəngin pəhrizə keçir. Kəsmik, qaymaqlı pendir, qatıq kimi süd məhsulları təbii zülal mənbəyi kimi diqqəti cəlb etsə də, bütün digər növlərini üstələyən bir növü var.

Süd məhsulları yalnız yüksək keyfiyyətli protein ehtiva etmir, həm də kalsiumla zəngindir.

Kalsium sümük sağlamlığı üçün vacib bir mineral olsa da, zülallar da uzun müddətli toxluq hissi təmin edərək istəklərin qarşısını alır və arıqlamağa kömək edir. Buna görə də, süd məhsulları sağlam pəhrizin vacib hissəsidir, çünki tərkibində həm kalsium, həm də protein var, həm qidalandırıcı, həm də doyurucudur.

Süd məhsullarını müqayisə edərkən, xüsusilə seçilən bir növ var; Göy. Skyr, az yağlı kvark və qatıq arasında sağlam bir orta yer hesab olunur.

Demək olar ki, yağ yoxdur

100 qramında demək olar ki, heç bir yağ olmadığı halda, yüksək miqdarda kalsium ehtiva edir və tərkibindəki zülal kalsiumun udulmasını artırır. Bundan əlavə, skyr bağırsaq florasına müsbət təsir göstərən laktik turşu bakteriyaları ilə immunitet sistemini gücləndirir.

Tərkibində bol miqdarda kalium və maqnezium olduğu üçün qan təzyiqini aşağı salır və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.

Yüksək protein toxluq hissi verir

Skyr və quark yüksək protein tərkibi və aşağı kalorili məzmunu ilə arıqlamaq məqsədi daşıyanlar üçün ən yaxşı seçimdir. Yüksək protein qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir və daha az yeməyə imkan verən uzunmüddətli toxluq hissi verir.

Bununla belə, hər bir süd məhsulunun özünəməxsus üstünlükləri və mənfi cəhətləri olduğundan, süd məhsulunun seçilməsi ümumiyyətlə şəxsi üstünlüklərə və sağlamlıq məqsədlərinə əsaslanmalıdır.

Skyr Skandinaviya mənşəli süd məhsuludur və xüsusilə İslandiyada geniş istifadə olunur. Süzülmüş qatığa bənzəyən, lakin daha yumşaq dadı olan Skyr, Baltikyanı ölkələr, Almaniya və Rusiya kimi bölgələrdə tez-tez qatıq yerinə təzə turş südlü pendir kimi seçilir. Skyr-ın qatıqla struktur oxşarlıqları olsa da, qatıqdan daha sıx və qaymaqlı konsistensiyaya malikdir. Bu xüsusiyyət onu həm dad, həm də qida dəyəri baxımından unikal edir. Yüksək protein tərkibi və aşağı yağ tərkibi ilə skyr sağlam qəlyanaltı və ya yemək əlavəsi kimi də məşhurdur.

Eltac Zülfüqaroğlu/Turkustan.az

Seçilən
37
turkustan.az

1Mənbələr