İbn Sinanın ilk dəfə hazırladığı MƏLHƏM - Qanaxma, şəkərdə istifadə olunur
Gicitkənin müalicəvi xüsusiyyətləri haqqında ilk maraqlı məlumatı İbn Sina vermişdir. Dahi təbib doğranıb nazik toz halına salınmış gicitkənlə burun qanaxmalarının kəsilməsində istifadə etmişdir. Toxumundan alınmış cövhərlərdən astma, hava çatışmamazlığı Və plevritin müalicəsində işlədilir. Gicitkəndən ağ ciyər, öskürək, uşaqlıq qanaxmalarında istifadə edilmişdir. Şirəsinə şəkər qatışdırıb öskürək əleyhinə əla müalicəvi vasitə kimi istifadə olunmuşdur. Gicitkənin yarpaqlarından alınmış təzə şirəsindən, dəmləməsindən bir sıra xəstəlikləri müalicə edirlər. Həmçinin şəkər əleyhinə də işlədilir. Saglamolun.az gicitkanın əvəzolunmaz faydalarını təqdim edir: Gicitkəndən hazırlanan preparatlar polivitamin, tonusartıncı, qankəsiei, yarasağaldıcı, aıitiseptik, südartıncı, sidikqovucu, işlədici, bəlğəmgətirici, şiş əleyhinə işlədilir. Gicitkənin yarpaq və kökündən müalicə preparatlannı hazırlamaq üçün lazım olan xammah may-iyul aylarında, çiçəkləməsinin axırına yaxın toplamağı məsləhət görürlər. Çiçəyi solub başa çatdıqdan sonra, bitki öz faydalı xüsusiyyətlərinin yarısını itirir. Gicitkəndən hazırlanan preparatlardan 73 istifadə etməzdən əvvəl həkimlə məsləhət edin. Çünki qanının qatılığı yüksək olan, aterosklerozdan və hipertoniyadan əziyyət çəkən xəstələrə gicitkəndən istifadə etməyi məsləhət görmürlər. Yazda vitamin çatışmazlığına qarşı, cavan zoğlarından alman şirədən 1 çay qaşığı götürüb yeyməyə 20 dəqiqə qalmış gündə 3 dəfə için. Vitaminli çayın hazırlanması. Gicitkən yarpağı, itburnu meyvəsi və qırmızı quşarmudundan bərabər miqdarda götürün. Doğrayıb narın hala saldıqdan sonra qanşıqdan 2 xörək qaşığı götürüb 0,5 litr qaynar suya tökün. Bir saat dəmlədikdən sonra süzüb 0,5 stəkan həcmində gündə 2-3 dəfə qəbul edin. Qızdırma (titrətmə) xəstəliyi aşağıdakı kimi müalicə olunur. Doğranmış gicitkən kökünə sanmsaq qatıb suda qaynadırlar. Alınmış cövhər xəstənin bədəninə sürtülür və gündə 3 dəfə bir xörək qaşığı qəbul edilir. Gicitkən toxumalarından hazırlanmış cövhər insan və heyvanlarda həvəsi artınr. Ondan hazırlanmış vanna isə məxmər xəstəliyinə, tərləmə əleyhinə və günəş istiliyi nəticəsində bədəndə əmələ gələn yanıqlann müalicəsinə kömək edir. Uşaqlıq və eləcə də kəskin aybaşı qanaxmalarında. Cavan zoğ və yarpaqlanndan alınmış şirədən bir çay qaşığı həcmində stəkanm 1/4 hissəsi qədər suyun üzərinə töküb yeməyə 15-20 dəqiqə qalmış gündə 3 dəfə qəbul edin. Müalicə kursu 7 gündür. Zəhərlənmə zamanı baş verən qanaxmalarda. 3 xörək qaşığı təzə kök və zoğu 1 stəkan suya töküb 1 saat dəmlədikdən sonra süzün. Gündə 3 dəfə stəkann 1/4 hissəsi qədər yeməyə 30 dəqiqə qalmış qəbul edin. Müalicə müddəti 2-3 gündür. Damarrevmatizmində. Bunun üçün təzə otundan götürüb ağnyan nahiyənin üzərmə qoyub solana qədər saxlaym. Günaşın bu əməliyyatı davam etdirin. Tükün tökülməsinin və qovağın əmələ gəlməsinin qarşısının alınmasında. Başm dərisinə gicitkən şirəsi sürtün. Bu prosesi 3 aya qədər davam etdirin. Revmatizm-poliartrildə. 1 xörək qaşğı quru gicitkən yarpağını 1 stəkan qaynar suya töküb 1 saat dəmlədikdən sonra, süzüb yeməyə 20 dəqiqə qalmış gündə 3-4 dəfə bir xörək qaşığı qəbul edin. Qızdırma və mədənin müalicəsində. Gicitkənin kök hissəsini bərabər miqdarda sänmsaqla qanşdınb 1:5 nisbətində suya töküb, 7 gün dəmləyib, süzün. Sonra aldığmız cövhəri ağnyan nahiyəyə sürtün. Ağn kəsənə qədər əməliyyatı davam etdirin. Bundan başqa cövhərdən bir xörək qaşığı qəbul edib qızdırmanın qarşısını ala bilərsiniz. Yarpaqlarından cövhərin alınması. 1 xörək qaşığı quru, doğranmış yarpaqlanndan 1 stəkan qaynar suya töküb 10 dəqiqə qaynatdıqdan sonra 74 süzün. Aldığınız cövhərdən 1 xörək qaşığı götürüb gündə 3 dəfə yeməyə 20-30 dəqiqə qalmış, qəbul etməklə vərəm və ağ ciyər qanaxmalarının qarşısını almaq olar. Qann köpü, dispepsiya (madəfaaliyyatinin pozulması), mada qanaxmalarında, bağırsaq, mada spazmalanndo, qabizlikda, babasil, xolesistit va s. xastaliklarin müalicasinda. 1 xörək qaşığı quru doğranmış yarpağını götürüb 1 stəkan qaynar suya tökün, 20 dəqiqə dəmlədikdən sonra süzün. Aldığınız cövhərdən gündə 3 dəfə 1 xörək qaşığı qəbul edin. Kaskin babasil zamanı. 4 q yaxşı yuyulmuş gicitkən yarpağı ilə murdarça qabığını 1 litr qaynar suya töküb od üzərinə qoyun, 15-20 dəqiqə qaynatdıqdan sonra soyudub süzün. Aldığınız cövhərdən 1 stəkan səhər tezdən acqarına, axşamlar isə yeməkdən qabaq qəbul edin. Damar ağnlannda, 1 xörək qaşığı quru doğranmış kök hissəsini 0,5 stəkan günəbaxan yağının üzərinə töküb 30 dəqiqə qaynadın, sonra süzüb, ağrıyan nahiyəyə sürtün. Podaqra tutmalarında (oynaq xəstaliklərinda). 20 q quru doğranmış yarpağından götürüb 1 stəkan qaynar suya tökün, 30 dəqiqə dəmlədikdən sonra süzüb, 0,5 stəkan miqdarında gündə 3-4 dəfə qəbul edin. Bu xəstəlik zamanı gicitkən şirəsindən də istifadə etmək olar. İflic zamanı. 5 q quru doğranmış yarpağı 1 stəkan qaynar suya töküb 15-20 dəqiqə dəmləyin. Aldığınız cövhərdən gündə 3 dəfə 1 xörək qaşığı qəbul edin. Qadın xastaliklari zamanı. Uşaqlıq tonusunun normal vaziyyata gatirilmasinda, süd veran analarda südün miqdarının artırılmasında. 5 q quru doğranmış xammalı 1 stəkan qaynar suya töküb 20 dəqiqə saxladıqdan sonra süzün. Gündə 3 dəfə 1 xörək qaşğı qəbul edin. Ekzema, dermatityaralann, kasikilarin va çibanlann müalicasindd. 1 xörək qaşığı doğranmış yarpağından 1 stəkan qaynar suya töküb 15 dəqiqə dəmlədikdən sonra süzün. Aldığınız cövhərdən 1 xörək qaşğı gündə 3 dəfe qəbul edin. Təzə alınmış şirəsindən isə yaraların, cərrahiyyə əməliyyatından sonrakı tikişlərin və kəsiklərin üzərmə sürtüb onlan sağaldırlar. Qanın tamizlanmasinda. Gicitkən yarpaqlanndan dərib axar suda təmiz yuduqdan sonra tənzifvə ya salfet kağızı ilə qurulayıb, ət maşınından keçirin. Alman şirədən 1 çay qaşığı həcmində götürüb 50 q südə və yaxud isti suya töküb gündə 3 dəfə yeməyə 15 dəqiqə qalmş qəbul edin. Gicitkən yarpaqlamdan götürüb təmiz yuduqdan sonra, isti qaynar suda pörtlədib, ət maşınından keçirin, alman sıyığı ikiqat tənzifdən süzün. Alman şirəni 1:3 nisbətində bal ilə qarışdırıb 3-5 dəqiqə qaynadın. Qarışıqdan 1 çay qaşığı gündə 3 dəfə qəbul edin.