Balqabaq toxumu balqabağın içindəki toxumların qurudulması ilə əldə edilir. Xalq arasında çox məşhur olan balqabaq tumları həm yeməklərdə, həm də adi halda istehlak edilən quru qidadır. Müntəzəm olaraq istehlak edildikdə sağlamlığa bir çox faydası var. Balqabaq toxumunun faydaları və istifadə qaydaları bunlardır:
- Sink, mis və maqneziumla zəngindir.
- Yüksək lif tərkibi sümükləri gücləndirir. Xüsusilə yaşlılarda osteoporoz və əzələ itkisi riskini azaldır.
- Zəngin E vitamini mənbəyidir. Beləliklə, göz sağlamlığını qoruyur.
- Tərkibindəki yüksək antioksidant tərkibi ilə iltihabı azaltmaqla yanaşı, erkən yaşlanma və xroniki xəstəliklərin qarşısını alır.
- Karotenoidlər və E vitamini də daxil olmaqla hüceyrə qoruyucu antioksidantlarla doludur.
- Tərkibində sağlam yağlar var. ALA (alfa linolenik turşusu) adlanan bitki əsaslı omeqa 3 yağ turşularının ən yaxşı mənbələrindən biridir. ALA-nın yalnız kiçik bir hissəsi qızılbalıq kimi yağlı balıqlarda olan əsas omeqa 3 EPA və DHA-ya çevrilir. ALA ürək xəstəliyindən qorunma, ateroskleroz riskinin azaldılması və iltihab əleyhinə faydalar təklif edir.
- İmmunitet sistemini gücləndirir, enerjini artırır və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır. Sink və dəmir mineralları immunitet funksiyası üçün vacibdir. Bunlardan başqa, balqabaq toxumu göbələk və virus əleyhinədir.
- Balqabaq toxumu sperma keyfiyyətini yaxşılaşdıra bilər.
- Kilo vermə prosesini dəstəkləyir.
- Balqabaq toxumu yağı saçların daha sürətli və sağlam uzanmasına kömək edir.
- Balqabaq tumu tərkibindəki antioksidantlara, yağ turşularına və sinkə görə, xüsusilə kişilərdə prostat sağlamlığını yaxşılaşdırır. Prostat vəzinin xoşxassəli böyüməsindən əziyyət çəkən kişilərdə simptomları azaltdığı və həyat keyfiyyətini artırdığı bilinir.
Gecə yatmazdan bir saat əvvəl istehlak edilən balqabaq tumları yenilənən və istirahət edən hüceyrələrin funksiyasını artırır. O, həm də rahat yatmağınıza kömək edir.