…Hər kəs duzun pəhrizimizin vacib elementi olduğunu bilir. O, nəinki yeməklərə dad verir, həm də onların saxlanmasına kömək edir, həmçinin bəzi mühüm fizioloji proseslərdə iştirak edir.
Bununla belə, az adam bilir ki, həddindən artıq duz istehlakı sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər, xüsusən də insult riskini artırır.
Duz bədəndə suyu saxlayır, bu da qan həcmini artırır və ürəyə əlavə stress yaradır. Yüksək qan təzyiqi insult üçün əsas risk faktorudur.
Beyinə qan axını dayandırıldıqda insult baş verir. Bu, damarın tıxanması (işemik insult) və ya yırtılması (hemorragik insult) səbəbindən baş verə bilər.
Yüksək qan təzyiqi qan damarlarını daha kövrək edir, onların tıxanması və ya yırtılması ehtimalını artırır. Tövsiyə olunan gündəlik duz qəbulunun 5 qram olduğunu xatırlamaq vacibdir.
Bu slaydsız təxminən bir çay qaşığıdır!
SİA-nın məlumatına görə, insult riskini azaltmaq üçün bir neçə sadə qaydalara əməl etmək vacibdir:1. Hazırlanmış qidalara duz əlavə etməkdən çəkinin. Yeməklərin təbii dadından həzz almağı öyrənin.
2. Mümkün qədər tez-tez evdə bişirin. Bu, yeməklərinizdə duzun miqdarına nəzarət etməyə imkan verəcək.
3. Az duzlu qidalar seçin. Etiketləri diqqətlə oxuyun və tərkibində minimum natrium olan qidaları seçin.
4. Artıq bişmiş yeməklərə duz əlavə etməməyə çalışın.
5. Kolbasa, işlənmiş qidalar və fast food kimi işlənmiş qidaların istehlakını məhdudlaşdırın. Bu qidaların tərkibində yüksək miqdarda duz var ki, bu da sağlamlığınıza mənfi təsir göstərə bilər.
6. Həkimlə məsləhətləşin. Mütəxəssis ehtiyaclarınızı nəzərə alacaq və vuruş riskini azaldacaq fərdi pəhriz hazırlamağa kömək edəcəkdir.
Sağlamlığınızın xeyrinə qərar verin!
Duz qəbulunu azaltmaq insult riskinizi əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilən sadə, lakin təsirli bir addımdır.
Nazlı Almuradova