AZ

Stressi azaldan qidalar hansılardır?


“Həyatın müasir ritmi bizi tez-tez xroniki stress vəziyyətinə salır, lakin qidalanma insana dəstək ola biləcək vasitələrdən biridir”.
Yeniavaz.com
xəbər verir ki, bu barədə lenta.ru-ya müsahibəsində diyetoloq Natalya Andreeva bildirib.
İlk növbədə, o, fermentləşdirilmiş qidaları vurğulayıb: qatıq, kefir və duzlu kələm:
“İnsanın emosional vəziyyəti, yaxşı əhval-ruhiyyə üçün cavabdeh olan nörotransmitter olan serotoninin 90 faizə qədər istehsal edildiyi bağırsaqların vəziyyəti ilə birbaşa bağlıdır. Fermentasiya edilmiş qidalardakı probiyotiklər sağlam mikrofloranı dəstəkləyir, orqanizmin stresslə daha yaxşı mübarizə aparmasına kömək edir. Gündə ən azı bir porsiya qatıq və ya kefiri pəhrizinizə daxil edin və həftədə 3-4 dəfə qarnir olaraq duzlu kələm əlavə edin”.
Sizi şadlandıra biləcək digər məhsul isə tünd şokoladdır:
“Bu, təkcə zövq vermir, həm də əsas stress hormonu olan kortizolun səviyyəsini aşağı salaraq beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Şokoladın tərkibində olan flavonoidlər qan dövranını yaxşılaşdırır və stressin öhdəsindən gəlməyə kömək edir. Ən azı 70 faiz kakao olan şokolad seçin və fiqurunuza zərər vermədən fayda əldə etmək üçün gündə bir-iki tikə yeyin. Pəhrizinizə həftədə ən azı iki dəfə yağlı balıq daxil etməyə dəyər: qızılbalıq, skumbriya, siyənək. Yağlı balıqlar sinir hüceyrələrini gücləndirən, iltihabı azaldan və stress hormonlarını tənzimləyən omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Tədqiqatlar göstərir ki, müntəzəm olaraq balıq yemək depressiya riskini azaldır və idrak funksiyasını yaxşılaşdırır. Əgər balıq pəhrizinizin bir hissəsi deyilsə, omeqa-3 əlavələrini nəzərdən keçirin, lakin bunu etməzdən əvvəl həkiminizlə məsləhətləşin”.
Bundan əlavə, mütəxəssis həftədə 5-6 dəfə bir ovuc qoz-fındıq yeməyi tövsiyə edir:
Seçilən
9
yeniavaz.com

1Mənbələr