Çayın Zərərləri və Təsirləri
Ölkəmizdə ən çox seçilən içkilərdən biri olan çay, yanlış şəkildə istehlak edildikdə bir çox sağlamlıq problemini də özü ilə gətirir. Çayın bilinçsiz istifadəsi böyrək xəstəliklərindən yuxu problemlərinə qədər çoxlu mənfi nəticələr doğurur.
Çayın Zərərləri
- Artıq İstehlak: Çayın həddən artıq istehlakı, dəmir çatışmazlığı, anemiya və ürək döyüntüləri kimi mənfi nəticələrə səbəb ola bilər.
- Həzm Sistemi: Çay çox içildikdə həzm sistemində mənfi təsirlər yaradaraq ishala səbəb ola bilər.
- Sinir Sistemi: Çayın sinir sisteminə də zərər verərək, insanın aqressiv davranışlar göstərməsinə səbəb olduğu bilinir.
- Tanen Maddəsi: Çayın tərkibində olan "tanen" maddəsi vücuda artıq qəbul edildikdə qəbizlik problem yaratır.
- Kafein: Çayda da qəhvə kimi kafein var və kafeinin həddən artıq qəbul edilməsi mədədə qastrit və yara yaradır. Mədə xərçəngi olanlara çay içmək tövsiyə edilmir. Kafein yalnız mədə problemlərinə səbəb olmur, həm də yuxusuzluğa, yəni insomnia səbəb olur.
- Premenstrual Sindrom: Çay istehlakı qadınlarda premenstrual sindroma səbəb ola bilər. "Premenstrual sindrom" aybaşı öncəsi gərginlik deməkdir.
- Böyrək Problemləri: Böyrəklərin də böyük düşməni olan çay, tərkibindəki oksalat səbəbindən böyrək daşına səbəb ola bilər.
- Su İstehlakı: Çay içən insanlar, çox zaman su içməyə ehtiyac duymaz və bu, ödem və şişkinliyə səbəb olur.
- Şəkər Xəstəliyi: Şəkər xəstələrinin də həddən artıq çay içməsi məsləhət deyil. Çay çox istehlak edildikdə insulin müqavimətini artırır, bu da qaraciyər və mədəaltı vəzinin effektiv işləməsinə mane olur.
- Diş Sağlığı: Çayın təkcə daxili orqanlara zərəri yoxdur, diş sağlamlığını da təhdid edir və ləkə yaranmasına səbəb olur. Bu səbəbdən çay içdikdən sonra 1 stəkan su ilə ağzınızı yaxalamalısınız.
- Hamiləlik: Ana olmaq istəyənlərin də çox çay istehlak etməməsi gərəkir. Hamiləlik dövründə gündəlik 200 mg-dan artıq kafein qəbul edilməməlidir. Hamiləlikdə içilən çay miqdarı gündə 3 stəkandan çox olmamalıdır.
Doğru İstifadə Tərzi
Ölkəmizdə xüsusilə qış aylarında seçilən ıhlamuru da doğru şəkildə istehlak etməkdə fayda var. Ihlamur, darçın əlavə edildikdə bəlğəm sökücü təsir yaradır. Ihlamura zəncəfil əlavə etdikdə isə antibiotik xüsusiyyətləri də artır.
- Sağlamlıq
- 09 İyun 2024