RU

İsti çaya bal əlavə etmək mümkündür: Hər kəsin bilməli ...

Belə bir fikir var ki, bal qızdırıldıqda nəinki öz xüsusiyyətlərini itirir, həm də zəhərli maddələr buraxır.

İsti çaya bal əlavə etməyin mümkün olub-olmadığını və qızdırılan zaman həqiqətən zəhərə çevrilib-çevrilmədiyini sizə xəbər verəcəyik.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, internetdə bu mövzuda kifayət qədər fikirlər yayılır ki, sanki faydalı bal isitdikdən sonra sağlamlıq üçün son dərəcə təhlükəli olan kanserogenə çevrilir. Lakin bu fikir heç də doğru deyil. Buna görə də, təhlükəsiz olaraq isti çaya əlavə edə bilərsiniz.

Ümumiyyətlə, bu mif Ayurveda təlimlərinə görə yayılıb, risalələr qeyd edir ki, məhsul 40 dərəcədən çox qızdırıldıqda zəhərli olur. Bundan əlavə, 2010-cu ildə Hindistan alimləri siçovullar üzərində apardıqları araşdırmanın nəticələrini dərc ediblər.

Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, balı qızdırdıqda hidroksimetilfurfural (OMF) əmələ gəlir. Bu maddə həqiqətən kanserogendir.
Lakin onun siçovullar üçün deyil, insanlar üçün təhlükəli olması üçün onun konsentrasiyası xeyli yüksək olmalıdır. Yeri gəlmişkən, qənnadı məmulatlarında, mürəbbə və konservlərdə baldan daha çox OMF var.

İstilik müalicəsi nəticəsində balın faydalı xüsusiyyətlərini itirdiyinə də inanılır. Lakin bu tamamilə doğru deyil. Balın tərkibində istiliyi çox sevməyən antioksidant birləşmələr və fermentlər var. Bununla belə, məhsulda yüksək temperaturdan zərər görməyən antimikrobiyal və iltihab əleyhinə maddələr də var.

Избранный
27
ucnoqta.az

1Источники