...Qidalar və içkilər insanlarda miqren xəstəliyinə səbəb ola bilər. Onların arasında şokolad, pendir və spirt var.
SİA-nın əldə etdiyi məlumata görə, rusiyalı həkim Vladimir Popov bu barədə RİA Novosti-yə müsahibəsində danışıb.
Mütəxəssis izah edib ki, xüsusi yaşlı pendir sortları xüsusilə təhlükəlidir. Məsələn, çedar və ya kalıbı olan bu fermentləşdirilmiş süd məhsulunun nümayəndələri. Digər şeylər arasında, Popov süni tatlandırıcılar, monosodium glutamat və nitratları olan qidalardan imtina etməyi tövsiyə edib.
Mütəxəssis izah edib ki, yuxarıda göstərilənlərin hamısı fast food və ya kolbasa kimi işlənmiş qidalarda daha çox olur. Alim onu da təkid edir ki, insan gündə bir yarım litrdən iki litrə qədər su içməlidir.
Qəhvə və çay əksinə olmalıdır - müvafiq olaraq üç və altı fincan ilə məhdudlaşmalıdır.
Popov miqren xəstələrinə maqnezium və Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin qidalar yeməyi tövsiyə edib. Sonuncuya, məsələn, skumbriya və ya qızılbalıq kimi yağlı balıqlar daxildir. Birinciyə qayıdaraq həkim kələmdən başlayaraq ispanaq və brokoli ilə bitən müxtəlif yaşıl tərəvəzləri sadalayıb.
Nazlı Almuradova