Qidalanma mütəxəssisləri hər kəsin zərərli bildiyi qidaların əslində faydalı olduqlarını açıqlayıblar.
Mütəxəssislər həmin qidaların siyahısını hazırlayıb.
Yumurta
Bir neçə il əvvəl mütəxəssislər yumurta istehlakını məhdudlaşdırmağı tövsiyə edirdilər, çünki onların yağla zəngin olan sarısı bədəndə "pis" xolesterinin səviyyəsinin artmasına kömək edir. Ancaq son araşdırmalar yumurtanın qanda xolesterinin səviyyəsinə ciddi təsir göstərmədiyini aşkar edib.
Əksinə, yumurta sağlam səhər yeməyi üçün əla seçimdir. Əsas odur ki, zülallar, yağlar və karbohidratlar balansını qoruyun, allergiyanız olmadığı təqdirdə həddindən artıq yumurta istehlakından çəkinin.
Kartof
Kartofun kilo itkisinə mane olduğu düşünülürdü. Kartofun tərkibində karbohidratlar və nişasta olsa da, yavaş-yavaş həzm olunur və uzunmüddətli toxluq hissi verir. Bu, ümumi kalori qəbulunuzu azaltmağa kömək edə bilər, bu, xüsusilə çəkilərini izləyənlər üçün faydalıdır.
Kərə yağı
Kərə yağı da yüksək yağ tərkibinə görə zərərli hesab olunurdu. Bununla belə, yağ həll olunan vitaminlərlə, xüsusən də şimal bölgələrinin sakinləri üçün həyati əhəmiyyət kəsb edən D vitamini ilə zəngindir. Kərə yağının orta istehlakı sağlamlığa əhəmiyyətli faydalar verə bilər.
Şokolad
Şokolad təkcə şirin istəkləri təmin etmir, həm də ürəyin sağlamlığını və sinir sisteminin işini yaxşılaşdırır.
Qəhvə
Qəhvənin zərəri çox vaxt şişirdilir. Bununla belə, əgər qəhvə heç bir narahatlıq yaratmırsa, ondan imtina etməyə ehtiyac yoxdur. Bu içki beyin fəaliyyətini stimullaşdıra və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıra bilər ki, bu da onu pəhrizinizə dəyərli əlavə edir.
Lent.az