AZ

İnanılmaz faydaları olan, xərçəng və ölümdən başqa hər dərdə çarə olan meyvə

Nar sadəcə dadlı meyvə deyil. Sağlamlıq baxımından bənzərsiz faydaları ilə də diqqət çəkir.

BAKU.WS xəbər verir ki, antioksidant və iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri sayəsində nar ürək sağlamlığını dəstəkləyir. İdman performansını artırır və xərçəng riskini azaltmağa kömək edir.

Nar aşağı kalorili və yağlı, lakin lif, vitamin və minerallarla zəngin bir meyvədir. Tərkibindəki antioksidantlar ürək sağlamlığını dəstəkləyir.

Sidik yollarını qoruyur, məşqə dözümlülüyü artırır və bir çox başqa faydalar təmin edir. Hamiləlik dövründə də yeyilməsi məsləhətdir.

Kalori: 234

Protein: 4,7 qram

Yağ: 3,3 qram

Karbohidratlar: 52 qram

Lif: 11,3 qram

Vitamin C: Gündəlik Dəyərin 32%-i

Fol turşusu: 27%

Maqnezium: 8%

Fosfor: 8%

Kalium: 13%

Nar dənələri ilə şirəsi arasında qida dəyərində fərq olduğunu xatırlamaq lazımdır. Nar suyunun tərkibində tumlar qədər lif və ya C vitamini yoxdur.

ANTİOKSİDANTLARLA ZƏNGİN MEYVƏDİR

Nar çoxsaylı antioksidantlarla və bir çox faydalı mineral birləşmələrlə zəngindir. Antioksidantlar bədəni sərbəst radikal zərərlərdən qoruyaraq ümumi sağlamlığı dəstəkləyir.

Xroniki iltihab ürək xəstəliyi, 2 tip diabet və xərçəng də daxil olmaqla bir çox xəstəliklər zamanı kömək edə bilər.

XƏRÇƏNGƏ QARŞI XÜSUSİYYƏTLƏRİ VAR

Nar həm də xərçəng əleyhinə xüsusiyyətləri ilə diqqət çəkir. Tədqiqatlar göstərib ki, nar qaraciyər, prostat və döş xərçəngi kimi bəzi xərçəng növlərində şiş böyüməsini ləngidə bilir.

ÜRƏK SAĞLAMLIĞINI DƏSTƏKLƏYİR

Araşdırmalar göstərib ki, nar şirəsi sinə ağrısının tezliyini və şiddətini azalda bilər. Nar həmçinin qan təzyiqini aşağı salmağa və qan laxtalanmasını azaltmağa kömək edə bilər.

SİDİK YOLU SAĞLAMLIĞINI QORUYA BİLƏR

Narın tərkibində böyrək daşlarının əmələ gəlməsini azaltmağa kömək edən birləşmələr var. 2014-cü ildə aparılan bir araşdırmada nar ekstraktı böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə kömək edən mexanizmləri maneə törətdiyini aşkar etdi. Bu, narın sidik yollarının sağlamlığına müsbət təsirini ortaya qoyur.

Narın tərkibində zərərli mikroorqanizmlərlə mübarizə apara biləcək birləşmələr var. Xüsusilə ağızda ağız qoxusuna və diş çürüməsinə səbəb olan bakteriyaların böyüməsinin qarşısını ala bilər.

Seçilən
51
musavat.com

1Mənbələr