Portuqaliyada Neyrologiya və Hüceyrə Biologiyası Mərkəzinin alimləri qəhvəni gəncliyin fəvvarəsi adlandırıblar.
E-saglam.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Aging Research Reviews" jurnalında dərc olunub.
Alimlər iş zamanı qəhvənin tərkibində olan kofein və digər aktiv maddələrin qocalma ilə bağlı bioloji proseslərə təsirini öyrəniblər. Kofein və xlorogen turşuları kimi qəhvənin əsas komponentləri antioksidant və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Bu, onlara təkcə bədəni stimullaşdırmağa deyil, həm də onun fəaliyyətinə faydalı təsir göstərməyə imkan verir.
Təxminən üç milyon insanı əhatə edən 50-dən çox epidemioloji tədqiqatın məlumatları təhlil edilib. Müxtəlif bölgələrdə və müxtəlif etnik qruplar arasında qəhvə istehlakı nümunələri araşdırılıb. Alimlər içki istehlakının səviyyəsini ölüm nisbəti, sağlam ömür uzunluğu və yaşa bağlı xəstəliklərin tezliyi ilə müqayisə ediblər.
Nəticələr göstərib ki, orta dərəcədə qəhvə istehlakı bütün səbəblərdən ölüm hallarının 17 faiz azalması ilə əlaqələndirilir. Bu, həmçinin qocalma ilə bağlı xəstəliklərin azalması və sağlam ömür uzunluğunun 1,8 il artması ilə əlaqələndirilib. Bundan əlavə, yaşlı insanlarda koqnitiv funksiya və fiziki vəziyyətin yaxşılaşması qeyd edilib.
Üstəlik, qəhvə ürək-damar, xərçəng və tənəffüs xəstəliklərinə müsbət təsir göstərir. Bu, bədənin fizioloji sistemlərini sabitləşdirən bir normallaşdırıcı kimi təsiri ilə bağlı fərziyyəni təsdiqləyir. Bu yanaşma qəhvənin sadəcə bir stimullaşdırıcı kimi ənənəvi qavrayışını dəyişdirir.
Bildirilir ki, həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırmaq üçün orta miqdarda qəhvə istehlakı vacibdir. Alimlər qeyd edirlər ki, nəticələr əhəmiyyətli statistik əsasa malikdir, lakin sosial və ya tibbi amillərin mümkün təsirini istisna etmir.
E-saglam.az