Bişmiş alma və şampinonlar bu orqan üçün ən faydalı qidalar olmaqla yoğun bağırsağın sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
Editor.az xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Yelena Ustinova bildirib. O qeyd edib ki, alma bişdikdə onun tərkibində həll olunan lif iltihablı bağırsaqların sağlamlığını dəstəkləyən və peristaltikanı yaxşılaşdıran pektin miqdarı artır.
“Pektin bədəndən zərərli maddələri çıxarmağa kömək edir, bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırır və qəbizliklə mübarizə aparmağa kömək edir. Bundan əlavə, bişmiş alma uducu xüsusiyyətlərə malikdir və dolayı yolla arıqlamağa kömək edə bilər “,- Ustinova deyib. Mütəxəssisin dediyi kimi, yağın tərkibində göbələk lifi var ki, bu lif demək olar ki, mədə-bağırsaq traktında sorulmur və yoğun bağırsaqdan keçir: “Mantar lifi uducu maddə rolunu oynayır, zərərli maddələri özünə çəkir və bədəndən xaric edir. Bundan əlavə, yağlar demək olar ki, heç bir kalori ehtiva etmir, bu da onları arıqlamaq üçün ideal məhsul halına gətirir. Bundan əlavə, göbələklərdə yağ və karbohidrat yoxdur”,-deyə həkim bildirib.
Onun sözlərinə görə, yağ həm də bağırsaq mikroflorasının balansını qorumağa kömək edir, çünki lif bifidobakteriyalar və laktobakteriyalar üçün qida rolunu oynayır: “Buna görə də, bu məhsulların müntəzəm istehlakı yalnız bağırsağın fəaliyyətini yaxşılaşdırmır, həm də bütövlükdə bədənin sağlamlığını dəstəkləyir”.
//Gülnarə Abasova, Editor.az