AZ

Badımcan ağır zəhərlənməyə səbəb ola bilər - XƏBƏRDARLIQ

Badımcan ağır zəhərlənməyə səbəb ola bilər

Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Mixail Ginzburq badımcan yeməyin potensial təhlükələrindən danışıb.

Mütəxəssis qeyd edib ki, badımcanların tərkibində böyük dozada mədə-bağırsaq traktının zəhərlənməsinə və qıcıqlanmasına səbəb olan solanin maddəsi ola bilər.
 Simptomlara qarın nahiyəsində yanma hissi, ürəkbulanma və qusma daxildir.

Tərəvəzin qabığında xüsusilə yüksək miqdarda solanin var.
Zəhərlənmə riskini azaltmaq üçün o, bişməzdən əvvəl təzə badımcanların üzərinə qaynar su tökməyi məsləhət görür.
Badımcan uzun müddət saxlanılıbsa, zərərli maddələrin konsentrasiyasını minimuma endirmək üçün qabığını və toxumlarını çıxarmağa dəyər.

Mütəxəssis vurğuladı ki, düzgün emal edildikdə bu məhsul təhlükəsiz və sağlamdır.

Solanin, kartof, badımcan və pomidor kimi gecə kölgəsi ailəsinin bitkilərində olan zəhərli bir maddədir. Kiçik dozalarda bu təhlükəli deyil, lakin yüksək səviyyədə mədənin işinə mənfi təsir göstərə bilər.

Onun əsas təsirlərindən biri mədə selikli qişasının qıcıqlanmasıdır ki, bu da nahiyədə yanma və ağrıya səbəb ola bilər. Solanin də ürəkbulanma və qusmağa səbəb ola bilər, çünki mədənin divarlarındakı sinir uclarını qıcıqlandırır, bu da bədənin toksinə təbii reaksiyasıdır. Bundan əlavə, bu maddə həzm prosesini ləngidə bilər, mədə hərəkətliliyini pozur, bu da ağırlıq və şişkinlik hissi yaradır.

Seçilən
154
ucnoqta.az

1Mənbələr