AZ

Türkiyə dayanıqlı kulinariyaya qucaq açır

Türkiyə, uğurla həyata keçirilən Dayanıqlı Turizm Proqramı çərçivəsində qida və içki xidməti göstərən müəssisələrin dayanıqlılıq sertifikatı almasını nəzərdə tutan yeni təşəbbüslə, kulinariyadada dayanıqlılığa güclü bağlılığını nümayiş etdirir. Bununla yanaşı, cəmi iki il ərzində 10 restoran MICHELIN Yaşıl Ulduzuna layiq görülmüş və coğrafi işarəli məhsulların sayı artmaqdadır.

 

Türkiyə zəngin kulinariya irsini müasir ekoloji yanaşmalarla birləşdirərək, qastronomik dayanıqlılıq sahəsində iddialı bir yola qədəm qoyub. 19,000-dən çox təsdiqlənmiş və sertifikatlaşdırılmış yerləşmə obyektləri ilə dayanıqlı turizm sahəsində artıq öncül mövqedə olan Türkiyə, qida və içki xidməti göstərən müəssisələr üçün Dayanıqlı Turizm Proqramının yeni modulunu hazırlayır. Artıq 19,000-dən çox təsdiq edilmiş və sertifikatlaşdırılmış yerləşdirmə obyekti ilə dayanıqlı turizmdə qabaqcıl olan ölkə indi sənayenin dayanıqlı transformasiyasını sürətləndirmək üçün qida və içki xidməti müəssisələri üçün Dayanıqlı Turizm Proqramının yeni modulunu hazırlayır. Cəmi 2 il ərzində ölkədə on restoranın MİCHELIN Yaşıl Ulduz mükafatına layiq görülməsi və Türkiyənin coğrafi olaraq qeyd olunan məhsullarının sayının artması Türkiyənin kulinariya sektorunun da 100% dayanıqlı gələcəyə hazır olduğunu göstərir.

 

Qida və İçki Xidmətləri üçün QDTŞ Tələbləri

 

2022-ci ildə Türkiyə, hökumət səviyyəsində Qlobal Dayanıqlı Turizm Şurası (QDTŞ) ilə milli Dayanıqlı Turizm Proqramı hazırlamaq üçün razılaşma imzalayan dünyanın ilk ölkəsi oldu. O vaxtdan bəri, Türkiyə bu proqramı mərhələli şəkildə həyata keçirərək ölkədəki obyektlərin qlobal dayanıqlılıq təcrübələrinə uyğun keçidini təmin edir. Hazırda ölkədə 17,500-dən çox yerləşmə obyektinin uyğunluğu təsdiqlənmiş, 1,300-dən çoxu isə QDTŞ tələblərinə əsasən sertifikatlaşdırılmışdır. Bu cür səylərin nəticəsində Türkiyə, qlobal dayanıqlılıq indekslərində lider mövqe qazanıb.

 

2024-cü ilin Səyahət və Turizm İnkişafı İndeksi (STİİ) nəticələrinə görə, Türkiyə 119 ölkə arasında 29-cu yeri tutub. Bu proqramın uğurla həyata keçirilməsindən sonra Türkiyə turizmin dayanıqlı şəkildə keçidi üçün nümunəvi bir addım ataraq, QDTŞ -nın qida və içki xidmətləri üçün yeni meyarlar dəsti hazırlamasını dəstəkləyir. Bu yeni QDTŞ tələbləri, qida və içki xidmətləri göstərən müəssisələr üçün qlobal dayanıqlılıq standartı kimi xidmət edəcək.

 

Türkiyə, qlobal səviyyədə dayanıqlı kulinariya sahəsində sənaye standartlarının hazırlanmasını dəstəkləməklə yanaşı, ölkə daxilində restoranların Dayanıqlı Turizm Proqramı çərçivəsində dayanıqlılıq sertifikatı alması üçün vacib işlər həyata keçirir. Bu məqsədlə, Türkiyə, yerli şəraitə uyğunlaşdırılmış və yenidən nəzərdən keçirilmiş göstəricilərlə QDTŞ Sənaye tələblərini tətbiq edərək restoranlar üçün dayanıqlılıq sertifikasiyasının mümkünlüyünü qiymətləndirmək üçün pilot proqram başlatmağı planlaşdırır.

 

10 MICHELIN Yaşıl Ulduzu Mükafatına layiq görülmüş restoran

 

Türkiyənin yeni nəsil aşpazları və restoran sahibləri, Anadolu mətbəxinin zənginliyini qoruyaraq müasir yanaşmalarla təqdim edirlər. Onlar dayanıqlılıq prinsiplərinə əsaslanan yeməklər hazırlayır və bu sahədə nümunə göstərirlər. Buna görə də ekoloji məsuliyyətli kulinariyaya verdikləri töhfəyə görə MICHELIN Yaşıl Ulduzuna layiq görülüblər.

 

2024-cü ildə MICHELIN Bələdçisində Türkiyədən dörd restoran yer almışdı. 2025-ci ildə isə daha altı restoran bu siyahıya əlavə edildi. Beləliklə, Türkiyədə Yaşıl Ulduz alan restoranların sayı 10-a çatdı.

 

Türkiyənin MICHELIN Yaşıl Ulduz alan restoranlarını bu linkdən izləyə bilərsiniz:

 

https://guide.michelin.com/tr/tr/selection/turkey/restaurants/sustainable_gastronomy

 

Türkiyənin dayanıqlı kulinariya ənənəsi, 81 vilayətdən gələn coğrafi işarəli, yerli və keyfiyyətli məhsullara əsaslanır. Bu məhsullar təbii üsullarla istehsal olunur və yüksək keyfiyyəti ilə tanınır.

 

Türkiyədə 2,218 məhsul Türkiyə Patent İnstitutu, 29 məhsul isə Avropa İttifaqı tərəfindən qeydiyyata alınıb. Bundan başqa, bölgələrin yerli yeməkləri hələ də qədim reseptlər və ənənəvi bişirmə üsulları ilə hazırlanır. Bu, yeməklərin vitaminlərini və dadını qoruyur. Türkiyədə yüz illər əvvəl bişirilən orijinal yeməkləri bu gün də dadmaq mümkündür.

 

Fotolar

Seçilən
12
17
milliyol.az

10Mənbələr