EN

Böyrəklər üçün ən zərərli qidaların adı açıqlanıb - Qoz-fındıq...

Mütəxəssis hansı qidaların böyrəklər üçün daha çox təhlükə törətdiyini açıqlayıb.

News24.az BAKU.WS-ə istinadən xəbər verir ki, böyrək xəstəliyi olan insanlar ispanaq, qoz-fındıq, kartof qızartması, cips, çuğundur, turşəng və şokolad kimi yüksək miqdarda oksalat olan qidalardan uzaq durmalıdırlar.

Onlar həmçinin kaliumda yüksək olan qidaların, xüsusən də avokadoların qəbulunu məhdudlaşdırmaq istəyə bilərlər.

"Kalium bədən üçün, xüsusən də ürək üçün faydalıdır, çünki mayenin tənzimlənməsində, hüceyrə tamponlanmasında və elektrolit balansının qorunmasında iştirak edir. Lakin onun artıqlığı hiperkalemiyaya gətirib çıxara bilər ki, bu da yavaş ürək döyüntüsü, zəiflik və ürəkbulanma ilə özünü göstərir", - deyə rusiyalı uroloq-androloq Artur Boqatırev bildirib.

Uroloq həmçinin qəhvə, güclü çay və kola kimi içkiləri olan içkilərdən imtina etməyi tövsiyə edib, çünki onların tez-tez istifadəsi böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. Buna görə gündə bir fincandan çox, maksimum iki fincan qəhvə içməməlisiniz.

Məlumata görə, xolesterol və doymuş yağlarla zəngin olan mağazada satılan kərə yağı kimi məhsulların istehlakını azaltmağa dəyər. Onlar ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır və ifrazat sisteminə mənfi təsir göstərə bilər.

Böyrəklər üçün digər risk faktoru orqanizmdə maye toplayan və su-duz balansını pozan artıq duzdur.

Chosen
60
news24.az

1Sources