EN

Bu qida xərçəngə səbəb olur – Açıqlama

Bəzi qidalar xərçəngə səbəb ola bilir.

Medianews.az “İzvestiya”ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə diyetoloq Larisa Qabdulxakova danışıb.

“Onkologiya həmişə uzun bir prosesdir. Tez yaranmır, müalicəsi də uzun çəkir. Bu gün bu xəstəlik tez-tez pəhrizlərinə baxmayan gənclər arasında yayılıb. Ən çox hansı qida xərçəngə səbəb olur? Əvvəla, bu, fast food, emal edilmiş qidalar, dərin qızardılmış yeməklərdir. Bundan əlavə, spirtli içkilərin, qızardılmış, yüksək karbonlu qidaların və şəkərin tez-tez istifadəsi xərçəngin yaranmasına səbəb olur”, – deyə ekspert bildirib.

Onun sözlərinə görə, son tədqiqat məlumatları göstərir ki, onkologiyanın yaranmasına taxılla bəslənən heyvanlardan qırmızı ətin yüksək istehlakı da kömək edir. Bu vəziyyətdə kolorektal xərçəngin inkişaf riski var.

“Əlbəttə, məhsulların keyfiyyəti rol oynayır. Tərkibi aydın olmayan keyfiyyətsiz məhsullar sağlamlığa düzəlməz ziyan vurur. Belə faydasız və “boş” qidalar iltihaba səbəb olur və qaraciyər, böyrək, beyin və bağırsaqların patologiyasına səbəb olur. Bu, son nəticədə onkologiyanın inkişafına səbəb olur”, – Larisa Qabdulxakova bildirib.

Mütəxəssis belə məhsullara misal olaraq şəkər, un, ağ düyü, ağ çörək və kolbasaları göstərib. Onun sözlərinə görə, belə qidalar qidalandırıcı maddələr vermir, bu da resursların tükənməsinə və xərçəngin inkişafına səbəb olur.

“Əslində, onkologiya təkcə bir meyl deyil, həm də immunitet sisteminin, antioksidant sistemin, detoks sisteminin (qaraciyərin) işləməsi və çatışmazlıqların olması kimi xarici amillərdir”, – ekspert izah edib.

Chosen
38
medianews.az

1Sources