EN

Xərçəngin qarşısının güclü alınması üçün əlverişli içki


Çay sadəcə təravətləndirici içki deyil, həm də sağlamlıq faydalarının əsl xəzinəsidir. Onun istifadəsi uzunömürlülük, həyat keyfiyyətinin yaxşılaşdırılması və bir çox xəstəliklərin qarşısının alınması ilə əlaqələndirilir. 

Çay mədəniyyəti müxtəlif xalqların adət-ənənələri ilə iç-içədir və onun orqanizm üçün faydaları bir çox tədqiqatlarla təsdiq edilib.

Çayın əsas növləri və onların xüsusiyyətləri

Çayın üç əsas növü var: yaşıl, qara və ulun çayı. Yaşıl çay sağlamlığa ən çox təsir edir.

Bu, qiymətli mikroelementlərin və antioksidanların, xüsusən də polifenolların yüksək tərkibi ilə bağlıdır.


Polifenollar nədir?

Polifenollar orqanizmə güclü müsbət təsir göstərən bioloji aktiv birləşmələrdir. Yaşıl çayda onların tərkibi 35 faizə çata bilər. Bu maddələr:

• hüceyrələri oksidləşdirici stressdən qoruyur;

• iltihab əleyhinə təsir göstərir;

• qocalma prosesini ləngidir.

Yaşıl çayın sağlamlıq faydaları

1. Neyrodegenerativ xəstəliklərdən qorunma

Yaşıl çay Parkinson xəstəliyi, Alzheimer xəstəliyi və neyronların zədələnməsi ilə əlaqəli digər xəstəliklərin inkişaf riskini azaltmağa kömək edir. Bu, onun idrak funksiyasını yaxşılaşdırmaq və beyni iltihabdan qorumaq qabiliyyəti ilə bağlıdır.

2. Xərçəngin qarşısının alınması

Daimi yaşıl çay istehlakı müxtəlif xərçəng növlərinin inkişaf ehtimalının azalması ilə əlaqələndirilir, o cümlədən:

• ağciyər xərçəngi,

• böyrək xərçəngi,

• mədə xərçəngi,

• döş xərçəngi,

• nazik bağırsaq xərçəngi.

Mexanizm şiş hüceyrələrinin böyüməsini maneə törədən və onların məhvinə kömək edən polifenolların antioksidant fəaliyyətindədir.

3. Ürək sağlamlığını dəstəkləyin

Yaşıl çay ürək-damar sistemini gücləndirir, ateroskleroz və hipertoniya riskini azaldır.

Tədqiqatlar göstərir ki, müntəzəm istifadə kömək edir:

• pis xolesterinin (LDL) səviyyəsinin azaldılması;

• qan təzyiqinin azalması;

• qan damarlarının vəziyyətinin yaxşılaşdırılması.

4. Bədən çəkisi və şəkər səviyyəsinə nəzarət

Bəzi heyvanlar üzərində aparılan tədqiqatlar göstərib ki, yaşıl çay polifenolları qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir və diabet riskini azaldır. Bundan əlavə, metabolik prosesləri sürətləndirərək bədən çəkisini azaltmağa kömək edir.

İstifadə üçün məsləhətlər

• Suyun temperaturu: Faydalı maddələri qorumaq üçün yaşıl çay 70–80 °C temperaturda su ilə dəmlənir.

• Miqdarı: Ən yaxşı nəticə üçün gündə 2-3 stəkan içmək məsləhət görülür.

• Şəkərsiz: Şəkər çayın faydalarını azaldır, ona görə də onu səliqəli və ya bir az bal ilə içmək daha yaxşıdır.

Çay və həyat tərzi

Balanslaşdırılmış qidalanma, fiziki fəaliyyət və pis vərdişlərdən imtina ilə birləşdirildikdə, yaşıl çay sağlamlığın möhkəmləndirilməsində və qocalma prosesini yavaşlatmaqda güclü müttəfiqə çevrilir.

Beləliklə, bu içkinin müntəzəm istifadəsi təkcə rifahı yaxşılaşdırmır, həm də ciddi xəstəliklərin qarşısını alır, bədəni uzunömürlülük yolunda dəstəkləyir.  (lent.az)


Chosen
30
6
news24.az

7Sources