EN

Dünyada hamı onu "super qida" adlandırır:  İltihabı aradan qaldırır, xərçəng və ürək xəstəlikləri ilə mübarizə aparır.

Dünyada Dünyada hamı onu "super qida" adlandırır:

Antioksidantlar və əsas qida maddələri ilə zəngin olan qaragilə sağlamlıq üçün çox faydalıdır. Beyin funksiyalarını və ürək sağlamlığını gücləndirməkdən tutmuş qan şəkərini tənzimləməyə və həzmə kömək etməyə qədər hər şey üçün dərdə çarə olan bu kiçik meyvələr qida dəyəri baxımından da çox güclüdür. Onun müntəzəm istifadəsi ümumi sağlamlığı yaxşılaşdıra və xəstəliklərin qarşısını ala bilər.

E-saglam.az xəbər verir ki, kiçik, dadlı və qida maddələri ilə zəngin olan qaragilə təkcə dadlı deyil, həm də müxtəlif vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngindir.

Bu kiçik giləmeyvə sağlamlığınız üçün böyük bir oyun dəyişdirici ola bilər, çünki onların heyrətamiz qidaları ürək sağlamlığınızı gücləndirə, beyin funksiyalarını gücləndirə və hətta iltihabla mübarizə apara bilər.

ANTİOKSİDANTLARLA ZƏNGİNDİR

Qaragilə, onlara canlı mavi rəng verən antioksidantların, xüsusilə antosiyaninlərin ən zəngin mənbələrindən biridir.

Bu antioksidanlar oksidləşdirici stressi azalda bilər və ürək xəstəliyi və xərçəng kimi xroniki xəstəlikləri uzaqda saxlaya bilər.

"Frontiers" jurnalında dərc edilən bir araşdırma göstərir ki, müntəzəm istehlak bədəndə oksidləşdirici zərərin göstəricilərini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.

BEYİN SAĞLAMLIĞI ÜÇÜN FAYDALIDIR

Müntəzəm olaraq qaragilə yemək beyni inkişaf etdirə və koqnitiv geriləməni azalda bilər. Tədqiqat qaragiləni beyin funksiyasının yaxşılaşması və yaşla əlaqədar gecikmiş idrak qabiliyyətinin azalması ilə əlaqələndirir.

"Advances in Nutrition" jurnalında dərc edilən bir araşdırma göstərir ki, tərkibindəki flavonoidlər yaddaşı gücləndirə və Alzheimer xəstəliyi kimi neyrodegenerativ xəstəliklərdən qoruya bilər.

ÜRƏK SAĞLAMLIĞINI GÜCLƏNDİRİR

Bu, ürəyinizin sizə təşəkkür edəcəyi super qidadır. Qaragilələrin müntəzəm qəbulu daha yaxşı ürək-damar sağlamlığı ilə əlaqələndirildi.

The American Journal of Clinical Nutrition-da dərc olunan tədqiqatlarda göstərildiyi kimi, onlar qan təzyiqini aşağı salmağa, arterial sərtliyi yaxşılaşdırmağa və LDL xolesterol səviyyələrini aşağı salmağa kömək edir.

QAN ŞƏKƏRİNİ YAXŞILAŞDIRIR

Qaragiləmeyvə həm də şəkər xəstəliyinə dostdur. Bunları yemək qan şəkərinin səviyyəsini idarə etməyə kömək edə bilər. Tərkibindəki aşağı glisemik indeks və bioaktiv birləşmələr insulinə həssaslığı artıraraq diabetlə bağlı ağırlaşmaların riskini azaldır.

BAĞIRSAQ SAĞLAMLIĞI

Qaragilə bağırsaq sağlamlığını qorumağa və bağırsaq hərəkətlərini tənzimləməyə kömək edən çoxlu lif və faydalı birləşmələrə malikdir. Yeni araşdırmalar göstərir ki, qaragilə bağırsaq mikrobiotasına təsir edir və faydalı bakteriyaların böyüməsini dəstəkləyir. Bu bağırsağın dostu yalnız həzmə kömək etmir, həm də immunitet sistemini gücləndirir və ümumi sağlamlığı dəstəkləyir.

FİZİKİ SAĞLAMLIĞI ARTIRIR

İdmançılar və fitnes həvəskarları üçün qaragilə əzələlərin bərpasını sürətləndirə və intensiv məşqdən sonra ağrıları azalda bilər. Onun təbii antiinflamatuar və antioksidant xüsusiyyətləri bu prosesdə mühüm rol oynayır.

MEYVƏNİ NECƏ YEMƏLİ?

Onları olduğu kimi yeyə və ya yulaf əzməsi və ya smuzinizə əlavə etmək üçün doğraya bilərsiniz. Mütəxəssislər tam fayda əldə etmək üçün gündə ən azı bir ovuc (təxminən 1/2 fincan) istehlak etməyi məsləhət görürlər.

Qeyd: Bu məqalə yalnız ümumi məlumat məqsədləri üçün yazılmışdır və tibbi məsləhət kimi qəbul edilməməlidir.

Könül Oruc

E-saglam.az

Chosen
21
e-saglam.az

1Sources