EN

Ürəyin bir nömrəli dostu... -  Bitki zülalının mənbələri

ABŞ-da aparılan yeni bir araşdırma, çərəz və paxlalı bitkilərin ürək sağlamlığını qoruduğunu və ürək xəstəlikləri riskini azaltdığını aşkara çıxarıb. Bəs bitki zülalının mənbələri hansılardır? 

Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki. bitki zülal mənbələrinin, qoz-fındıq və paxlalı bitkilərin ürək sağlamlığının qorunmasında və ürək-damar xəstəlikləri riskinin azaldılmasında böyük rol oynadığı müəyyən edilmişdir.

ABŞ-da aparılan yeni bir araşdırma müəyyən edib ki, bəzi vegetarian qidalar infarkt riskini dörddə bir azalda bilər.
30 il ərzində 200.000-dən çox yetkin insanı təqib edən ABŞ tədqiqatçıları müəyyən ediblər ki, bitki zülalları, xüsusilə də lobya və mərcimək kimi qoz-fındıq və paxlalılarla zəngin pəhriz yeyən insanların ürək-damar xəstəliklərindən (CHD) əziyyət çəkmə ehtimalı dörddə bir dəfə azdır.

CHD-nin ürək böhranına səbəb ola biləcəyi bilinsə də, tədqiqat həmçinin çoxlu bitki zülalının istehlakının ürək-damar xəstəliklərinin ümumi riskini demək olar ki, beşdə bir azaldır.
Mütəxəssislər bu faydanın arteriyaların tıxanmasının qarşısını alan bitki mənşəli zülalların tərkibindəki yüksək miqdarda lif və antioksidanlardan qaynaqlandığını söyləyir.

Chosen
52
14
ucnoqta.az

10Sources