Aç qarnına qəhvə, çay, qatıq, sitrus meyvələri və şəkərli qazlı içkilərin qəbulu həzm və qan şəkərə nəzarətdə problemlər yarada bilər.
Editor.az xəbər verir ki, bunu Corctaun Universiteti Xəstəxanasının dietoloqu Robin Çutkan və Nyu-Yorkdan olan qastroenteroloq Maykl Şopis Daily Mail-ə bildirib.
Mütəxəssislər, kofeinin mədə turşusu istehsalını stimullaşdıra biləcəyini və bunun mədə yanması, ürəkbulanma, öskürək, ağız qoxusu və şişkinlik kimi simptomlara səbəb ola biləcəyini söyləyirlər. Bu maddə həmçinin aşağı özofagus sfinkterini (LES) rahatlaşdıra və mədə turşusunun özofagusa geri axmasına imkan verə bilər və bu, turşu reflüsinə səbəb ola bilər. Bu cür təsirlər həm boş, həm də “tox” mədədə istehlak edildikdə baş verə bilər, baxmayaraq ki, sonuncu halda xoşagəlməz hisslər daha aydın ola bilər. Həkimlər əlavə ediblər ki, ənənəvi olaraq digər növlərdən daha çox kofein ehtiva edən qara çay içməzdən əvvəl qəlyanaltı olmalıdır. Çobanyastığı, hibiskus və nanə çaylarını qorxmadan içmək olar. Şirin və yüngül qazlı içkiləri, həmçinin tərkibində kofein olan içkiləri acqarına içmək məsləhət görülmür. Karbon qazı mədədə toplana bilər və ona təzyiq göstərərək şişkinliyə səbəb ola bilər.
Qastroenteroloq Şopis bəzi insanların acqarına süd məhsullarını həzm etməkdə çətinlik çəkdiyini vurğulayıb. Həkimin sözlərinə görə, qatıqda süd turşusunun artıq olması mədə-bağırsaq traktını qıcıqlandıra və məhsulun tərkibində olan bəzi probiotiklərin (yaxşı bakteriyaların) məhvinə səbəb ola bilər. Mütəxəssislərin ilk yeməkdə yeməyi tövsiyə etmədiyi digər məhsul sitrus meyvələri və meyvə şirələridir. Onlar bildirirlər ki, məşhur səhər yeməyi məhsullarında olan limon turşusu bağırsağın selikli qişasına zərər verə bilər.
//Gülnarə Abasova, Editor.az