Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, qarabaşaq bağırsaqlara faydalı təsir göstərir.
Qarabaşaq bir neçə səbəbdən həzm sağlamlığını dəstəkləyir. Birincisi, bütöv bir taxıl kimi, həm həll olunan, həm də həll olunmayan liflə zəngindir ki, bu da müntəzəm həzmi qorumağa kömək edir. İkincisi, qarabaşaq yarması prebiyotik xüsusiyyətlərə malikdir, bağırsaqlarda faydalı bakteriyaların böyüməsini təşviq edir.
Qarabaşaq qısa zəncirli karbohidratlarda da azdır, bu da onu həzm problemi olan insanlar üçün əla seçim edir. Bundan əlavə, sübutlar göstərir ki, qarabaşaq yarması kimi psevdograinlər sizi buğda və düyüdən daha yaxşı doldurur və daha uzun müddət toxluq hissi yaradır.
Qarabaşaq yarması orqanizmin qidadan almalı olduğu bütün 9 əsas amin turşusunu ehtiva edən tam zülalın bir neçə bitki mənbəyindən biridir.
Bir stəkan qaynadılmış qarabaşaq yarması təxminən 6 qram protein ehtiva edir ki, bu da təxminən bir böyük yumurtadakı protein miqdarıdır.
Qarabaşaq, tam taxıl kimi, həzm olunmadan nazik bağırsaqdan keçən davamlı nişasta mənbəyidir. Bu, ağ çörək kimi təmizlənmiş taxıl məhsulları ilə müqayisədə daha sabit qan qlükoza səviyyələri ilə nəticələnir.
Bundan əlavə, qarabaşaq yarmasının tərkibində yüksək miqdarda həll olunan karbohidratlar, məsələn, D-chiro-inositol var ki, bu da diabet xəstələrində qan şəkərinin artmasına kömək edir.
Tədqiqatlar göstərir ki, rutin antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir və qan dövranını yaxşılaşdırmaqla qan laxtalanma riskini azalda bilər.
Tərkibində A, C, E və B vitaminləri ilə yanaşı sink, maqnezium, fosfor, manqan və selen kimi mühüm minerallar və buğda və düyüdən daha çox antioksidant var.
- Sağlamlıq
- 04 İyun 2024