Çinin Çejiang Universitetinin alimləri 3D printerdən istifadə etməklə istehsal oluna bilən sarı krujka ətinin bitki əsaslı təqlidlərini yaradıblar. "Food Physics" elmi jurnalında dərc olunan tədqiqatın müəlliflərinin fikrincə, hazır məhsullar əsl balıqdan çox az fərqlənir. Sarı şırnaqçının ət quruluşuna bənzərliyinə nail olmaq üçün komanda KT müayinəsi aparıb və əzələ ilə yağın paylanmasının 3D modelini əldə edib. Elm adamları daha sonra heyvan toxumasının teksturasını yenidən yaratmaq üçün soya proteini izolatı, kantan mis və nişastadan istifadə ediblər: “Nəhayət, 3D çap məhsulu uğurla bitki balıq ətindən kompozit struktur üçün 90%-dən çox çap dəqiqliyi ilə yaradııbı”, - deyə tədqiqat müəllifləri bildiriblər. Simulyasiya edilmiş ətin teksturası, rütubət paylanması və qida maddələrinin tərkibi həqiqi balıqlara çox yaxındır.Alimlərin fikrincə, bu kəşfin inkişafı su bioloji resurslarını ekoloji cəhətdən təhlükəsiz miqdarda hasil etmək qabiliyyətini və demək olar ki, tükənmiş balıqçılıq sənayesinin yükünü azaldacaq.
- Gecə Modu
- Ana səhifə
- Statistika
- Mənbələr
- Reytinq
- Hava
- Valyuta