Qan anormal yüksək təzyiqlə arteriyalardan axdıqda, hipertoniya inkişaf edə bilər . Əgər qan təzyiqi uzun müddət yüksəlsə, infarkt, xroniki böyrək xəstəliyi, insult və digər xəstəliklər riskini artıra bilər.
Lent.az xəbər verir ki, alimlər qəhvənin qan təzyiqinə necə təsir etdiyini araşdırıb.
Araşdırmaya görə, qəhvə və bəzi çaylarda olan kofein, xüsusən də tez-tez içməyən insanlarda qan təzyiqinin müvəqqəti artmasına səbəb ola bilər. Bununla belə, bəzi tədqiqatlar göstərir ki, orta səviyyədə (gündə 1-3 fincan) və müntəzəm qəhvə istehlakı qan təzyiqinə mənfi təsir göstərmir.
ABŞ Qida və Dərman İdarəsi (FDA) gündə 400 mq-dan çox kofein istehlak etməyi tövsiyə edir ki, bu da təxminən 4-5 fincan qəhvəyə bərabərdir. Bu məbləğ təhlükəli və ya mənfi sağlamlıq təsirləri ilə əlaqəli deyil.
Tövsiyə olunandan çox istehlak etmək yan təsirlərin riskini artıra bilər. Müntəzəm olaraq kofein qəbul etməyən insanlar da onu qəbul edərkən yan təsirləri daha çox hiss edirlər.
Potensial risklər və yan təsirlər:
sürətli ürək döyüntüsü;
narahatlıq;
yuxusuzluq;
ürəkbulanma;
qusma;
titrəmə;
tez-tez sidiyə çıxma;
narahatlıq.
Kim kofeindən qaçmalıdır?
Əksər insanlar kofeini təhlükəsiz şəkildə istehlak edə bilsələr də, bəziləri onların istifadəsini məhdudlaşdırmalı və ya ondan tamamilə çəkinməlidir.
Hamilə qadınlar kofein qəbulunu məhdudlaşdırmalıdırlar, çünki o, plasentadan fetusa keçə bilər. Hamiləlik dövründə kofein qəbulunu gündə 200 mq-a qədər məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur ki , bu da gündə təxminən 1-2 kiçik fincan qəhvə deməkdir.
Bundan əlavə, bəzi insanlar kofeinin təsirlərinə daha həssasdırlar və əsəbilik, titrəmə və baş ağrısı kimi yan təsirlərlə qarşılaşma ehtimalı daha yüksəkdir. Bu insanlar kofeinli içkilərdən uzaq durmalı və ya daha az miqdarda içməlidirlər.
Aritmiya, mədə xorası və ya qastroezofagial reflüks xəstəliyi olan insanlar, hipertansiyonlu insanlar və bəzi dərmanlar və ya əlavələr, o cümlədən astma dərmanları, bəzi növ antibiotiklər və ürək dərmanları qəbul edənlər də kofeindən çəkinməlidirlər.