EN

İmmunitet sistemini gücləndirən əsas qidalar – Açıqlama

“İmmunitetin demək olar ki, 80 faizi bağırsaqlarda formalaşır və faydalı mikrofloradan asılıdır”

Medianews.az xarici mediaya istinad edərək xəbər verir ki, bunu diyetoloq İnna Piçugina deyib.

Faydalı mikroflora bağırsaqları patogen bakteriya və viruslardan qoruyur, amin turşuları, vitaminlər, üzvi turşular istehsal edir, immunoqlobulinlərin sintezini dəstəkləyir, xroniki iltihabı yatırır, piylənmə, 2-ci tip diabet, ürək-damar xəstəlikləri, allergiya riskini azaldır.

Piçugina ARVI, qrip və koronavirus infeksiyası mövsümündə pəhrizinizə fermentləşdirilmiş süd və fermentləşdirilmiş məhsulları daxil etməyi tövsiyə edib: kefir, qatıq, asidofil, fermentləşdirilmiş bişmiş süd, qatıq, kəsmik, pendir, duzlu kələm, isladılmış alma, kvas, kombucha içkisi , taxıllı çörək, duzlu tərəvəzlər.

Fermentasiya edilmiş süd məhsulları kalsium, fosfor, kalium, dəmir, maqnezium, B vitaminləri, A vitamini ilə zəngindir və bağırsaq mikroflorasının normal tərkibini saxlamağa, çürümə proseslərinin qarşısını almağa və qaraciyərin antitoksik funksiyasını gücləndirməyə kömək edəcək laktik turşu bakteriyalarını ehtiva edir”, – deyə diyetoloq bildirib.

Bununla belə, fermentləşdirilmiş qidaların hər kəsə faydası olmayacaq, deyə mütəxəssis xəbərdarlıq edib. Mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlarda onlar qarında müvəqqəti şişkinlik və narahatlıq yarada, həmçinin mədə şirəsinin istehsalını artıra bilər. Diyetoloq öz növbəsində böyrək xəstəliyi və hipertoniyadan əziyyət çəkən insanlara duzlu tərəvəzlərdən çox istifadə etməməyi tövsiyə edib.

Chosen
154
8
medianews.az

9Sources