AZ

Konserv hazırlayarkən edilən ən böyük səhv... - Zəhərlənməyə qarşı diqqət

Son zamanlarda bir çox evdə konservlərin hazırlanmasında şirin bir tələskənlik var. Konservləşdirilmiş qidalar bir çox xəstəliklərdən, xüsusən də ürək xəstəliklərindən qoruyur. Pomidorların qaynadılması tərəvəzə rəng verən likopenin miqdarını artırır, xərçəngə qarşı daha təsirli qoruyur.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Sıla Bilgili Tokgöz konservləri və onların faydalarını belə izah edib:
Bamya: Qidalı və aşağı kalorili bir yemək olan bamya yüksək lif tərkibi ilə toxluğu uzatmaqla yanaşı, bağırsaq hərəkətlərini tənzimləməyə kömək edir.
Noxud: Dəmir, mis və maqnezium kimi sağlamlığa faydalı mineralları ehtiva edən noxud eyni zamanda əhəmiyyətli bir protein qaynağıdır. 100 qram noxudda 18 qram protein var.
Təzə lobya: Tərkibindəki karotenoidlər və flavonoidlər sayəsində ürək-damar xəstəliklərindən qoruyur. Güclü lif mənbəyi olduğu üçün həzm sistemini qoruyur.
Pomidor: Qırmızı rəngini verən likopen adlı antioksidant sayəsində immunitet sistemini və ürəyi qoruyur. Xüsusilə qaynadılaraq hazırlanan pomidorda likopen daha təsirli olduğu üçün xərçəngə qarşı qoruyucu təsiri artır.
Ərik: Tərkibindəki beta karotin sayəsində pis xolesterini (LDL) salaraq ürək xəstəliklərinin qarşısını alır və zəngin A vitamini ilə gözləri qoruyur. Yaxşı bir lif qaynağı olan ərik qəbizlik və həzm problemi olanlar tərəfindən istehlak edilməlidir.
Qovrulmuş badımcan: Xüsusilə qabığı ilə qızardılır. Çünki badımcanın qabığında olan “nasunin” antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir. Beyin hüceyrə membranında qoruyucu xüsusiyyətə malikdir. Ürək-damar xəstəlikləri və xərçəng riskini azaldır.
Qırmızı bibər: Aşağı kalorili olması ilə diqqət çəksə də, rəngini verən bol C vitamini, likopen və kalium tərkibi ilə həm immunitet sistemini gücləndirir, həm də infarkt riskini azaldır.
Ən çox konservləşdirilmiş qidalarla yoluxmuş “Clostridium Botulinum” adlı bakteriyanın ağır qida zəhərlənməsinə səbəb ola biləcəyini deyən Tokgöz, evdə konservləri hazırlayarkən, saxlayarkən və istehlak edərkən nələrə diqqət edilməli olduğunu sadalayıb.

 Konserv üçün istifadə ediləcək tərəvəz və meyvələr təzə və çürüməmiş olmalıdır. Kifli məhsullar heç vaxt istifadə edilməməlidir. İlkin hazırlıq zamanı tərəvəz və meyvələr axar suyun altında sürtülməli, yaxşıca yuyulmalı və konservləşdirməyə yararlı olması üçün doğranmalıdır.

Konservlərdə mikroorqanizmlərin əmələ gəlməsinin qarşısını almaq üçün “Clostridium Botulinum” toksinini məhv etmək lazımdır. Temperatur 100 dərəcədən yuxarı olmalıdır. Bunun üçün tərəvəz və meyvələr turşuluq səviyyəsindən asılı olaraq 10-20 dəqiqə qaynadılmalıdır, xüsusilə təzyiqli sobalar kimi təzyiqli qablarda. Əslində bəzi istiliyə davamlı toksinləri məhv etmək üçün 116 dərəcəyə qədər qızdırmaq lazımdır. Pomidor kimi turşuluğu yüksək olan qidalar təxminən 20 dəqiqə qaynadılmalıdır. Qaynama zamanı duz və yağ əlavə oluna bilər İSTİFADƏ EDİLDİYİNİZ KONTEYNERİN ƏHƏMİYYƏTİ VƏ GIGIYENA Konservləşdirmədə istiliyədavamlı şüşə və ya mikroorqanizmlərin çoxalmadığı qablardan istifadə edilməlidir. Bu qablarda cızıqların və çatların olmamasına diqqət yetirilməlidir. İstifadədən əvvəl şüşə qablar axar su altında yuyulmalı, sonra 15-20 dəqiqə qaynadılaraq sterilizasiya edilməlidir. Kavanozlar soyumadan əvvəl tərəvəzlərlə doldurulmalıdır.
Bankaların qapaqları istiliyədavamlı, zədələnməməli, içərisi korroziyaya uğramamalı və əvvəllər istifadə edilməməlidir. Əvvəllər istifadə etdiyiniz qapaqlar tam bağlanmır və havanın bankaya daxil olmasına imkan verir. Hər dəfə yeni və sterilizasiya edilmiş qapaqlardan istifadə etməlisiniz. Bunun üçün axar su altında yuyulan qapaqlar qazanda 15 dəqiqə qaynadılmalıdır. 
Qızdırılan şüşə bankalara doldurulma prosesi; Qaynama zamanı heç vaxt itirmədən, bankanın 1/5-i boş yer qoyaraq edilməlidir. Doldurma boşluq qalmayacaq şəkildə edilirsə, sızma və hava girişi problemləri yarana bilər. Ən böyük səhv inversiya prosesidir. Heç vaxt onu tərs çevirməyin, çünki qapağın daxili səthi istiliklə reaksiya verə bilər və yemək turşudursa, bu turşu ilə reaksiya verə bilər və əlinizdə olan konservləri 
 

Seçilən
250
5
ucnoqta.az

10Mənbələr